Trendrapport: Partos wil burgers weer meer ruimte geven

Partos wil de trend van 'shrinking space for civil society' ombuigen
Partos wil de trend van 'shrinking space for civil society' ombuigen
26 juni 2017
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

Na decennia van vooruitgang, is momenteel een krimp waar te nemen in de ruimte voor burgers en maatschappelijke organisaties. Er is sprake van een zorgwerkkende trend, die de essentiële rol van burgeractivisten en het maatschappelijk middenveld bedreigt. Partos lanceert daarom vandaag samen met The Spindle en The Broker het trendrapport Activists, Artivists and Beyond - Inspiring Initiatives of Civic Power tijdens het New Waves of Civic Power evenement in Dudok, Den Haag. Een rapport dat inspirerende voorbeelden geeft van een tegenbeweging.
 
Gedurende vele jaren namen kansen voor mensen om hun mening te uiten en deel te nemen aan politiek alleen maar toe. Er kwamen burgerrechten en vrijheden en meer democratie. Democratische golven worden echter vrijwel altijd weer gevolgd door restricties en dat is er op dit moment ook gaande. Over de hele wereld worden mensenrechten geschonden, de verantwoordelijkheid van de overheid in gevaar gebracht, mensen het zwijgen opgelegd en organisaties worden regelmatig gesloten. Deze ontwikkelingen zijn niet nieuw en ook niet beperkt tot het zuidelijk halfrond.
 
Verschillende vormen van bedreiging
CIVICUS concludeert in haar recente rapport van 2017 dat de burgerruimte ruimschoots is beperkt in meer dan honderd landen en in alle regio's van de wereld. De bedreigingen voor de burgerruimte hebben veel verschillende vormen aangenomen, waaronder wetgeving die de rechten en vrijheden van civil society organisaties beperkt, verboden op openbare demonstraties, verbale aanvallen, detentie en zelfs moord op activisten, beperkingen op de onlinevrijheid van meningsuiting en beperking van toegang tot informatie.
 
Verrassende initiatieven
Tegelijkertijd worden compenserende acties genomen. Vooral op deze creatieve en verrassende initiatieven richt Partos zich in haar rapport. Een van de voorbeelden is de Standing March, een voorbeeld uit Parijs in 2015. In november van dat jaar werd na de terroristische aanslagen in Parijs een veelheid aan veiligheidsmaatregelen getroffen. Dat resulteerde erin dat er tijdens de klimaattop twee weken later niet gedemonstreerd mocht worden. Maar op 29 november konden mensen die bij de Assemblée Nationale stonden de gezichten zien van vijfhonderd mensen uit de hele wereld, geprojecteerd op de massieve gevel van het gebouw. De videoprojectie - getiteld 'The Standing March' - werd gecreëerd door de bekende Franse kunstenaar JR en de filmregisseur Darren Aronofsky in Brooklyn. Deze 'artivisten' gebruikten hun vaardigheden en creativiteit om te protesteren.
 
Acht tactieken
Er worden in het rapport acht typen tactieken voor (of instrumenten van) civiele actie onderzocht. Behalve beeldende kunst uit het voorbeeld van Parijs, zijn dat crowdsourcing, humor en public shaming, transparantie en facturering, sociale media, educatie, muziek, dans en theater en bescherming. Elk hoofdstuk van het rapport verkent een van deze tactieken, vergezeld van voorbeelden.
 
Partos, de Nederlandse brancheorganisatie voor ontwikkelingsorganisaties, wil samen met The Spindle en The Broker met dit rapport niet alleen waarschuwen voor bedreigingen voor de burgerruimte, maar ook nieuwe trends identificeren en analyseren. En daarmee uiteraard burgers te inspireren.
 
Download hieronder het volledige rapport.
 
Nieuw: 
DDB Dailyelke dag om 12.00 uur het laatste nieuws & opinie van de afgelopen 24 uur in uw mailbox. Gratis service naast uw wekelijkse DDB Journaal.
Aanmelden: klik hier.