Betaalinstructie moet acceptgiro gaan vervangen

Meer dan negen van de tien gedrukte acceptgiro’s worden elektronisch betaald en vervolgens weggegooid
Meer dan negen van de tien gedrukte acceptgiro’s worden elektronisch betaald en vervolgens weggegooid
29 juni 2018
Nieuws | | Governance & Finance

Betaalvereniging Nederland heeft de Betaalinstructie geïntroduceerd: een sjabloon voor een standaardindeling en -opmaak van betaalgegevens op facturen. In de Betaalinstructie staan alle gegevens die een betaler nodig heeft om de verzender van een factuur foutloos te betalen via internetbankieren, mobielbankieren of een overschrijvingsformulier.
 
Een optionele QR-code op de Betaalinstructie biedt de mogelijkheid om de betaalgegevens met een bankapp op een smartphone te scannen, zodat de betaler die niet zelf hoeft over te tikken in internetbankieren of in de mobiele app van zijn bank. In de nieuwe Betaalinstructie kan een Nederlands betalingskenmerk of een nieuw ISO-betalingskenmerk worden afgedrukt.
 
'Snelle, foutloze invoer'
Piet Mallekoote, directeur van Betaalvereniging Nederland: ‘De uniforme Betaalinstructie bevordert een snelle, foutloze invoer en verwerking van de betaling, vooral dankzij het betalingskenmerk en de QR-code. Dat zorgt voor betaalgemak bij betalers én ontvangers.’
De betaalgegevens staan overzichtelijk in de volgorde waarin ze moeten worden ingevuld in internetbankieren, mobiel bankieren of op een overschrijvingsformulier:
• Te betalen bedrag
• Naam van de begunstigde
• IBAN van de begunstigde
• Betalingskenmerk of omschrijving
 
In plaats van een Nederlands betalingskenmerk van 16 cijfers (voorheen het acceptgirobetalingskenmerk) mag de verzender in de Betaalinstructie een internationaal ISO-betalingskenmerk gebruiken, met 21 vrij in te vullen cijfers én letters.
 
Gratis en contractvrij alternatief
Organisaties die nog een contract hebben voor het verspreiden van acceptgiro’s, kunnen overstappen op het vrij beschikbare sjabloon van de Betaalinstructie. Volgens Betaalvereniging Nederland worden meer dan negen van de tien gedrukte acceptgiro’s namelijk elektronisch betaald en vervolgens weggegooid. 
Andere goede alternatieven voor de uitstervende Acceptgiro zijn (digitaal) Incassomachtigen, betaalverzoeken met een iDEAL-betaallink en de iDEAL QR-code.