Vorige week zond Amazon-miljardair Jeff Bezos per tweet een verzoek de wereld in om ideeën op te halen voor een filantropische strategie die mensen op de korte termijn in het ‘hier en nu’ zal helpen. Hij erkende dat hij, terwijl hij het grootste deel van zijn tijd als ondernemer besteedt aan het denken over de lange termijn, daartoe wordt aangetrokken: onmiddellijke hulp verlenen met zijn vele door Amazon verdiende dollars. Dat is een vergissing, stelt Ashoka – het mondiale netwerk van social changemakers - in een artikel in Forbes.
Het aanpakken van de korte termijnbehoeften is volgens Ashoka onvoldoende aangezien het weinig doet om de onderliggende omstandigheden te veranderen die ervoor zorgen dat sociale problemen jaar na jaar, decennium na decennium, blijven voortbestaan.
Ashoka wijst op het verhaal van Muhammad Yunus, grondlegger van microfinanciering. Veertig jaar geleden betaalde Yunus 27 dollar om 42 vrouwen te verlossen van de schuld aan geldschieters, die hen verhinderden hun handgemaakte goederen op de open markt in Bangladesh te verkopen. Hij had het daarbij kunnen laten, maar in plaats daarvan keek hij verder en ontwikkelde een idee dat nu de armoede van vele miljoenen mensen over de hele aarde bestrijdt.
Je brengt de samenleving geen duurzame vooruitgang door de onmiddellijke behoeften te voorzien, stelt Ashoka. Die komt voort uit mensen met een visie en sociale ondernemers met transformatieve ideeën, die aanvankelijk onmogelijk of onuitvoerbaar lijken. Ideeën die vaak een generatie of meer nodig hebben om effect te laten zien.
Ashoka: ‘Het probleem met het kortetermijnperspectief is dat het filantropie als ‘liefdadigheid’ positioneert, in plaats van een duurzaam mechanisme voor een meer rechtvaardige wereld. Hebben we niet lang geleden besloten dat het beter is om te leren hoe te vissen dan om alleen vis te geven?’
Het is natuurlijk niet een kwestie van of-of volgens Ashoka. Natuurlijk is er behoefte voor vervulling van directe behoeften en van (nood)hulp. Maar als topondernemers als Bezos niet bereid zijn in te zetten op grote ideeën waarvan de uitkomsten nog lang niet zeker zijn, wie dan wel? Overheden hebben niet de middelen en mogelijkheden om risicovolle projecten aan te gaan, volgens Ashoka. Belastinggeld is nodig voor directe sociale hiulpverlening. Wat we dus nodig hebben zij ‘philanthro-capitalists’ die op dezelfde manier over filantriopie denken als over hun eigen investeringen. Wij gaan voor de mensen die vijf tot tien jaar verder denken dan ieder ander en die een plan hebben om ons daar te krijgen. Dit is de manier hoe we systemen veranderen en mensen binnen één generatie minder afhankelijk zijn van hulp in het ‘hier en nu’.
►Bron: Forbes
♦Lees ook: Amazon-oprichter Bezos vraagt filantropie-advies via twitter
Nieuw:
DDB Daily: elke dag om 12.00 uur het laatste nieuws & opinie van de afgelopen 24 uur in uw mailbox. Gratis service naast uw wekelijkse DDB Journaal.
Aanmelden: klik hier.
Filantropen