Dakloze jongeren zijn het meeste gebaat bij bescherming. Niet alleen tegen hun verleden en verschillende instanties, maar ook tegen zichzelf. Dit vertelt Hella Masuger, directeur van Stichting Zwerfjongeren, in een persoonlijk interview met De Correspondent.
Zorgen dat jongeren een dak boven hun hoofd hebben, dat ze naar school kunnen en dat ze worden behandeld als volwaardig lid van de maatschappij. Dat zijn zaken waar Masuger zich met Stichting Zwerfjongeren dagelijks mee bezighoudt. Om doorbraken te bereiken in de problemen waar zwerfjongeren tegenaan lopen heeft de stichting de handen ineengeslagen met een aantal partners binnen het project Van de Straat dat wordt gefinancierd door Kansfonds.
Versneller Zwerfjongeren
In Nederland zijn er minstens 9.000 jongeren zonder vaste woon- of verblijfplaats. Kansfonds wil deze groep extra helpen met de Versneller Zwerfjongeren. Met deze versneller vergoten we het geloof in eigen kunnen van deze uitermate kwetsbare groep.
Zorgverzekering te lastig voor dakloze jongeren
Voor dakloze jongeren is het erg moeilijk om een zorgverzekering af te sluiten. Zo kun je geen bankrekening openen als je geen geregistreerd adres hebt, en wordt de zorgtoeslag gebruikt om schulden af te lossen. ‘Eigenlijk zou de zorgtoeslag meteen van de zorgpremie moeten worden afgetrokken. We zijn er nu mee bezig om ervoor te zorgen dat dit in de toekomst gaat gebeuren’, vertelt Masuger.
Eigen dochter als inspiratiebron
De dochter van Masuger is één van haar inspiratiebronnen: ‘Laatst had ze een grote opdracht die af moest voor school en stond ze in het holst van de nacht met haar laptop naast mijn bed. Dan klik je de nachtlamp aan en ga je helpen. De volgende dag, toen ik al die jongeren in mijn dossiers weer voorbij zag komen, wilde ik ze allemaal zulke veiligheid cadeau doen.’
Lees het volledige artikel over de werkzaamheden van Stichting Zwerfjongeren en de persoonlijke drijfveren van Hella Masuger bij De Correspondent.
Organisatienieuws