Filantropiehoogleraar René Bekkers is een zeer actieve blogger die regelmatig ingaat op vragen van bezoekers over ons geefgedrag. Deze keer een antwoord op de vraag in welke mate crowdfunding van invloed is op de omvang van ons geefgedrag.
Jurgen Dhollander vroeg: 'Enerzijds neemt het geefgedrag de laatste twintig jaar af, afgezet tegen het bbp. Het gaat hier dan om geven aan goede doelen. Anderzijds wordt er ook veel – ik noem het informeel – gedoneerd aan personen of ‘doelen’ dichtbij. Denk bijvoorbeeld aan crowdfunding. Zijn er cijfers bekend die enig idee geven over de grootte van deze vorm van doneren? Wellicht blijkt dat als we verder kijken dan alleen het doneren aan officiële goede doelen, het geefbedrag al bij al toch niet afneemt? Wat zijn uw gedachten hierover?'
Mijn antwoord:
Geven aan goede doelen via internet en specifiek crowdfunding zit ook in de cijfers van ons VU-onderzoek Geven in Nederland. Dat gaat maar over een klein percentage van de bevolking. Ook uit andere cijfers over crowdfunding die direct door de platforms aangeleverd worden blijkt dat crowdfunding voor goede doelen in Nederland niet over veel geld gaat (€15 miljoen).
Zover ik weet zijn er geen cijfers die aangeven hoeveel Nederlanders informeel aan andere personen geven en hoe dit veranderd is in de afgelopen jaren. Het lijkt erop dat de populariteit van donatieplatforms de afgelopen jaren sterk gestegen is. Recente cijfers over hoeveel Nederlanders op andere manieren aan anderen geven zijn niet bekend.
We hebben het informele geefgedrag eerder wel eenmalig verkend onder minderheden in Nederland met Turkije, Marokko, Suriname en de Antillen als herkomst (het rapport staat hier; dia’s van een presentatie hier). Uit het onderzoek blijkt dat geld geven aan goededoelenorganisaties vaak samengaat met informele hulp en vrijwilligerswerk, ongeacht de herkomst.
Ook blijkt dat ongeveer de helft van de migranten geld en goederen terugstuurt naar het land van herkomst. Dat zijn per jaar aanzienlijke bedragen. Als we deze giften meetellen, dan geven Nederlanders van niet-Nederlandse herkomst (migranten en hun kinderen) in euro’s net zoveel als Nederlanders van Nederlandse herkomst (‘autochtonen’). In het onderzoek was niet van alle deelnemers het inkomen bekend, maar dit zal waarschijnlijk onder huishoudens van Nederlandse herkomst hoger zijn dan onder de andere huishoudens.
*Deze column werd gepubliceerd op de blog van René Bekkers: voor meer artikelen en aanmelding nieuwsbrief, klik hier.
♦Wilt u een exemplaar bestellen van het grote onderzoek Geven in Nederland, waarnaar in deze blog wordt verwezen? klik hier
Wetenschap & Onderzoek