Beerput ChildRight gaat nog verder open

14 april 2010
Nieuws | | Goede doelen

AMSTELVEEN (14 APRIL) - Diverse media maken deze week melding van een onderzoek door het Openbaar Ministerie naar het financieel beheer van Kinderfonds Stichting ChildRight Fund. En in het bijzonder naar voormalig directeur Raymond Chevalier. Deze zou volgens nog onbevestigde berichten geld van de stichting hebben gebruikt voor zijn gokverslaving. Toezichthouder CBF deed in februari 2008 al aangifte tegen bestuur en directie van ChildRight Fund op aangeven van een klokkenluider. Het OM is daarna een onderzoek gestart, waaraan het CBF medewerking verleent.

Reeds op 23 augustus 2007 plaatste het CBF een bericht op haar website waarin te kennen werd gegeven dat de interne organisatie van de stichting niet op orde was. Zo gaf de organisatie aan dat honderd procent van de gelden die binnenkomen worden gebruikt voor projecten, terwijl een bepaalde periode meer dan zeventig procent van de donaties doorvloeide naar fondsenwerver Corris. Ook FM Weekly besteedde ruime aandacht aan de onregelmatigheden.

Nobelprijswinnaars
Datzelfde jaar bleek dat het kinderfonds ten onrechte claimde dat het werd gesteund door tal van Nobelprijswinnaars. Ook hieraan besteedde FM Weekly al ruimschoots aandacht . Het kantoor van Nelson Mandela nam advocaten in de arm om de naam van Mandela van de website af te krijgen. Ook Nobelprijswinnaars als Desmond Tutu, Michael Gorbatsjov, Lech Walesa en de Dalai Lama stelden dat hun naam ten onrechte aan de organisatie werd gekoppeld.

Verrast
Het CBF blijft bij het standpunt dat ChildRight Fund, een stichting opgericht tegen de uitbuiting van kinderen, nog niet steunwaardig is en wacht het onderzoek van het OM af. De huidige directeur van ChildRight, R. Brochard, reageert verrast en zegt niet op de hoogte te zijn van het onderzoek door de politie Amsterdam-Amstelland. Onderzoeksleider Michael Hop van de fraudeafdeling van de politie Amsterdam bevestigt dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt.

Gokverslaving
Dagblad De Telegraaf meldt dat de mogelijke gokverslaving van voormalig directeur Raymond Chevalier een belangrijke rol speelt in het politieonderzoek. Justitie zou beschikken over aanwijzingen dat er jarenlang grote sommen geld, mogelijk miljoenen euro's, niet terecht zijn gekomen bij kansloze kinderen in de derde wereld, waarvoor het geld bestemd was. Uit informatie waarover De Telegraaf zegt te beschikken, zou blijken dat 95 procent van de giften niet bij het goede doel is terechtgekomen.

Tsunami
Het onderzoek richt zich op verschillende geldstromen. Onder andere op een hulpproject in Sri Lanka, dat werd opgezet na de tsunamiramp. In de regio waar tien schooltjes met geld van ChildRight zouden worden gebouwd, zouden niet meer dan drie schuurtjes zijn neergezet.

Jacob Gelt Dekker
Ook in Laos en Cambodja is geld, dat door de Lionsclub Scaldis in Bergen op Zoom voor ChildRight bijeen was gehaald en bestemd was voor de bouw van drie scholen, slechts voor de helft (45.000 euro) aangekomen. Weldoener Jacob Gelt Dekker legde het missende deel uit eigen zak bij, zodat de scholen alsnog konden worden gerealiseerd. Weldoener en multimiljonair Jacob Gelt Dekker, jarenlang voorzitter van de raad van toezicht, keerde ChildRight drie jaar geleden de rug toe. Voormalig directeur Raymond Chevalier is volgens hem op de vlucht geslagen.

Geschiedenis ChildRight
ChildRight is opgericht in 1994 door de Nederlandse econometrist en latere Nobelprijswinnaar Prof. Jan Tinbergen (1903-1994). Kort voor zijn overlijden richtte hij de St. ChildRight op om aandacht te vragen voor, met name kinderen in ontwikkelingslanden. Collega Nobelprijswinnaars omarmden zijn initiatief. Zij verenigden zich achter ChildRight in een Comité van Aanbeveling. In oktober 2004 is de St. Childright overgegaan in een nieuwe opgerichte organisatie "het ChildRight Fund" die de uitgangspunten van Prof. Jan Tinbergen adopteerde. In 2009 bestond het bestuur uit de heren R.P. Brochard (voorzitter), L. Mulder (secretaris/penningmeester) en F.G. Bakker (bestuurslid).