Multinationals en lobbygroepen krijgen steeds meer invloed op politieke besluitvormingsprocessen, zegt milieuorganisatie Friends of the Earth in Vice Versa. En dat vormt een bedreiging voor de democratie.
“Bedrijven nemen de leiding in de klimaatonderhandelingen”, zegt Louise Kantrow, permanent vertegenwoordiger van de Internationale Kamer van Koophandel, tijdens de onlangs afgesloten klimaattop Rio+20. Haar uitspraak bevestigt het rapport Reclaim the U.N. from corporate capture van Friends of the Earth (FoE). “Vertegenwoordigers van het bedrijfsleven domineren bepaalde VN-discussies en sommige VN-organen. Ze worden bevoorrecht als adviseur. VN-functionarissen vertrekken naar het bedrijfsleven en omgekeerd. En VN-kantoren worden financieel steeds afhankelijker van de private sector”, meldt het rapport.
Shell “achter het stuur”
Een voorbeeld van de invloed van het bedrijfsleven op de Verenigde Naties, is oliebedrijf Shell, ook aanwezig tijdens de Rio+20-onderhandelingen. Shell stuurde afgevaardigden naar discussies van de eerder genoemde Internationale Kamer van Koophandel, de International Petroleum Industry Environmental Conservation Association, Global Compact, de World Business Council for Sustainable Development en de Internations Emissions Trading Association. “Het is niet acceptabel dat bedrijven zoals Shell achter het stuur zitten als het gaat om processen op het gebied van duurzame ontwikkeling”, zegt Nnimmo Bassy van FoE International. “Dat kan rampzalig uitpakken voor onze planeet en de bevolking. Grootschalige vervuilers moeten geen wetgeving opstellen, ze moeten zich aan wetten houden.”
Lees meer op Vice Versa Online
Organisatienieuws