Bedrijven willen geven aan maatschappij

Petitie voor behoud 'geven vanuit de vennootschap'

FIN-directeur Siep Wijsenbeek. 
FIN-directeur Siep Wijsenbeek. 
10 november 2024
Petitie | | Giftenaftrek

Giften van bedrijven zijn een belangrijke inkomstenbron voor maatschappelijk nut. Blijf dat mogelijk maken met de regeling ‘geven vanuit de vennootschap' aldus de ondertekenaars van een petitie uit de achterbannen van de Vereniging Fondsen In Nederland (FIN) en We are Stewards. Hun oproep is duidelijk: houd de regeling ‘geven vanuit de vennootschap’ in stand.



Kledingmerk Patagonia, horlogebedrijf Rolex, lenzenmaker Zeiss, verpakkingsbedrijf Topa, supermarktketen Odin en nu het Groningse telecombedrijf Voys. Wat hebben deze succesvolle bedrijven met elkaar gemeen? Het zijn allemaal steward-owned ondernemingen waarvan de aandelen ‘aan de samenleving’ zijn geschonken. Een stichting, in Nederland meestal met ANBI-status, zet dividenden van deze bedrijven in voor maatschappelijke doeleinden, zoals het tegengaan van klimaatverandering, medisch-wetenschappelijk onderzoek of het bevorderen van cultuur en sport.

Positief verschil maken

Maatschappelijke betrokkenheid en een positief verschil maken in de wereld is voor veel ondernemers een belangrijkere drijfveer dan rijk worden, zo blijkt jaar op jaar uit de Global Entrepreneurship Monitor. Het is dan ook niet vreemd dat een groeiend aantal bedrijven voor steward-ownership kiest en succesvolle ondernemers hun aandelen bijvoorbeeld aan een ANBI-stichting schenken. Yvon Chouinard, oprichter van Patagonia, deed dat en stelde: 'Earth is now our only shareholder'. Mark Vletter, één van de oprichters van Voys, deed het ook en zei: 'Waarom zou al dat geld mij toekomen?' Loek Dijkman, oprichter van Topa stelt: 'De winst wordt aangewend voor het algemeen nut.'

Ontmoedigd en bemoeilijkt

De regeling ‘geven vanuit de vennootschap’ zorgt ervoor dat giften vanuit een vennootschap aan een ANBI-stichting niet belast zijn. Dat is een mooie impuls voor steward-ownership. Maar het nieuwe kabinet wil de regeling intrekken. Als dat doorgaat, classificeert de overdracht van aandelen vanuit een vennootschap aan een ANBI straks als een dividendopname aan de eigenaren. In dat geval moet circa 40% dividend- en inkomstenbelasting worden betaald over de waarde van de gift. Een ondernemer met een bedrijf ter waarde van bijvoorbeeld € 100 miljoen zou bij het schenken van de aandelen aan een ANBI-stichting zo’n € 40 miljoen aan belasting moeten afdragen. In de praktijk is een dergelijk groot bedrag niet beschikbaar zonder ontmanteling of gedeeltelijke verkoop van het bedrijf. Zo wordt steward-ownership voor gevestigde bedrijven ontmoedigd en bemoeilijkt.

Geen nieuwe Turing Foundations?

Grote geld donaties vanuit bedrijven aan ANBI-stichtingen worden op dezelfde manier geraakt. TomTom medeoprichter Pieter Geelen zegt hierover: 'Met wat mijn bedrijf indertijd verdiende aan de beursgang van TomTom hebben mijn vrouw en ik de Turing Foundation opgezet. We droegen ieder jaar tientallen miljoenen over aan deze ANBI-stichting, die het geld op haar beurt besteedt aan medisch-wetenschappelijk onderzoek, cultuur en natuurbescherming. Met de voorgestelde maatregelen hadden we dat nooit gedaan. Zo komen er in Nederland geen nieuwe Turing Foundations meer.'

De oproep is duidelijk: houd de regeling ‘geven vanuit de vennootschap’ in stand. Blijf stimuleren dat succesvolle ondernemers bijdragen aan de samenleving. Daar wordt echt iedereen beter van!

Ondertekenaars:

Mede namens de leden en achterban van We Are Stewards en de FIN. Stichting We Are Stewards is een netwerk van steward-owned bedrijven in Nederland. Nederland telt momenteel 150 steward-owned bedrijven. FIN is de branchevereniging van fondsen en foundations in de filantropie. FIN telt meer dan 365 leden.


De ondertekenaars .png