Banken weigeren donaties aan oorlogsvluchtelingen

2 januari 2017
Nieuws | | Organisatienieuws

Ophef ontstond er rond de jaarwisseling over het feit dat ING en Rabobank weigeren om donaties aan oorlogsvluchtelingen door te zetten. Transacties voor hulpacties in de regio worden geblokkeerd. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft aangekondigd de banken te zullen aanspreken op hun weigering.

Assyrische christenen
Paul Shamas en Sargon Aygur, twee Assyrische christenen uit Twente die een actie opzetten om naar Turkije gevluchte geloofsgenoten te helpen, kunnen geen bankrekening openen. De Rabobank verklaarde niet ‘de vingers te willen branden’ aan hulpacties voor de regio.
Het Reformatorisch Dagblad hierover: ‘In eerste instantie gaven ING Enschede en Rabobank Hengelo het economische embargo voor Syrië op als reden, waardoor zij geen financiële transacties naar Syrië zouden mogen uitvoeren. Maar volgens Shamas wordt er door hen geen enkele wet geschonden. ‘We hebben aangegeven ons geheel te richten op de grote groep Syrische christenen die gevlucht is naar Turkije. Alles wat we doen, betreft die regio.  (…) Banken lopen ermee te koop dat ze in goede doelen investeren. Maar waarom dan geen stichting helpen die mensen steunt in zeer moeilijke tijden?’

Moreel onacceptabel

In een persbericht stelt de stichting: ‘De argumentatie dat zij hun “vingers niet willen branden” aan de kwestie Syrië is onverantwoordelijk en verwerpelijk. Deze banken pretenderen ook in goede doelen te investeren. Echter op het moment dat het menens wordt trekken zij zich terug. Vanuit een moreel oogpunt is dit onacceptabel. Wij roepen de ING bank en Rabobank op hun verantwoordelijkheid te nemen in de Syrische kwestie en volledig legale hulpverlening te ondersteunen. Nederland staat bekend om haar hulpverlening aan rampgebieden en zou dit hoog moeten houden.’

Zakelijke redenen

Marc van der Woude penningmeester bij een stichting (waarvan hij de naam niet publiekelijk wil maken) zag zijn transactie richting het oorlogsvluchtelingenkamp in Idomeni (Griekenland) echter geblokkeerd worden door de ING Bank. In een brief laat de bank weten om zakelijke redenen geen klantrelaties aan te willen gaan met landen als Cuba, Iran, Noord-Korea, Sudan en Syrië. En aangezien het kamp in Idomeni vol zit met Syrische vluchtelingen werd de transactie geblokkeerd. Bovendien kreeg Van der Woude de nodige vragen van de ING over zijn transactie van 800 euro. Zoals: welke diensten en/of goederen liggen ten grondslag aan de genoemde transactie? Wie is de uiteindelijke begunstigde van deze transactie?

Bizar

Het leidde tot het nodige onbegrip bij Van der Woude. Hij stelt in een via Twitter gedeelde brief: ‘Hiermee laat u de meest kwetsbare mensen deze jaarwisseling in de kou staan. Ik vind het ook bizar dat ik vragen zou moeten beantwoorden over deze transactie. Dat gaat u als bank niets aan. Het is een donatie van onze stichting aan hulpverleners in Griekenland, die dekens en voedsel uitdelen aan vluchtelingen in een kamp aan de grens met Macedonië.’

Pieter Omtzigt

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft aangekondigd de banken te zullen aanspreken op hun weigering. Het elektronisch betalingsverkeer geeft banken steeds meer macht over geldstromen. Zo kwamen Amerikaanse banken in opspraak omdat ze weigerden giften te accepteren voor de klokkenluiderssite Wikileaks.
Voorzover bekend hebben de banken nog geen officieel commentaar gegeven over de kwestie.
 
►Bronnen: Twitter, Joop, Metro
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.