Balearen: einde aan traditionele stierengevechten

Balearen: einde aan traditionele stierengevechten
Balearen: einde aan traditionele stierengevechten
24 juli 2017
Nieuws | | Organisatienieuws

De Balearen staat de traditionele stierengevechten niet langer toe. Op maandag 24 juli vond een historische stemming plaats in Palma de Mallorca. Het stierenvechten op zich is niet verboden, maar zo gereguleerd dat het onuitvoerbaar wordt. Daarnaast worden circussen met dieren verboden. Marius Kolff, directeur van het Comité Anti Stierenvechten, reisde af naar Spanje om de stemming bij te wonen. We hebben, samen met AnimaNaturalis en met steun van Humane Society International, jarenlang gewerkt aan het einde van het stierenvechten op de Balearen in de campagne Mallorca Sense Sang (Mallorca zonder Bloed). 
 
Het wetsvoorstel van de politieke partijen PSIB, Més per Mallorca en Podemos werd aangenomen met 33 stemmen voor, 19 tegen en 2 onthoudingen. Het houden van stierengevechten wordt niet verboden, wel het doden of verwonden van de stier. De stier wordt ook na het evenement niet gedood en moet terug naar de veehouder. De aanwezigheid van paarden tijdens stierengevechten is ook verboden. Verder zullen de stierenvechters en de stieren onderworpen worden aan een dopingtest. Ook wordt de toegang van minderjarigen (18 jaar) tot stierengevechten verboden. De stieren moeten afkomstig zijn uit veehouderijen uit de buurt, om te voorkomen dat ze lang onderweg zijn, het liefst van de Balearen zelf.
 
Marius Kolff, directeur van het Comité Anti Stierenvechten, vanuit Palma de Mallorca: “Hier is een enorme stap gezet in de strijd tegen onrecht in de wereld. Met de beëindiging van het stierenvechten op de Balearen valt het doek tegen deze gruwelijkheden in de 3e deelstaat in Spanje! Een voorbeeld niet alleen voor andere zoals Galicië of Baskenland, maar voor de hele strijd tegen onrecht dat mensen de dieren aan doen in de hele wereld. Ik ben blij, heel blij!"
 
Verbod in Catalonië
In 2016 besloot het Spaanse Constitutionele Hof dat deelstaten het stierenvechten niet mogen verbieden, omdat het erkend wordt als cultureel erfgoed en het daarmee beschermd is. Dit naar aanleiding van het verbod op het stierenvechten in Catalonië sinds 2012. Alhoewel het verbod niet meer geldt, werken de autoriteiten van Catalonië niet mee aan het organiseren van stierengevechten waardoor de deelstaat voorlopig stierenvechtvrij blijft.  De Canarische Eilanden werd stierenvechtvrij in 1991. Hierdoor is een absoluut verbod op het stierenvechten op de Balearen niet mogelijk, maar met bepaalde voorwaarden zijn ze nu onuitvoerbaar. Hiermee verdwijnt het stierenvechten, zoals we het kennen, voorgoed op de Balearen.
 
Mallorca Sense Sang
Door de campagne ‘Mallorca Sense Sang’ (Mallorca zonder bloed), van CAS International en AnimaNaturalis, ondersteund door HSI, hebben zich 30 gemeenten op het Spaanse eiland Mallorca tegen het stierenvechten verklaard. Meer dan 360.000 handtekeningen werden verzameld tijdens de ze campagne. Een ander succes van de campagne is dat Palma de Mallorca, de hoofdstad van de Spaanse autonome eilandengroep de Balearen, zich in 2015 uitsprak tegen het stierenvechten. De campagne kon rekenen op een brede steun vanuit de bevolking op de Balearen. Ook andere organisaties hebben bijgedragen aan de strijd tegen het stierenvechten op de Balearen, op hun eigen manier, zoals LIBERA! Illes Balears, AVATMA, Fundación Franz Weber, Mercy for Animals en CoPPA, onder andere. 
 
Subsidies
Geschat wordt dat er in Spanje in totaal 629 miljoen euro aan subsidiegeld bij het stierenvechten terecht komt. 130 miljoen zou afkomstig zijn van landbouwsubsidies vanuit de Europese Unie. Daarnaast wil de meerderheid van de Spanjaarden geen stierengevechten in hun land. De interesse in dit soort evenementen daalt jaarlijks. Volgens het Ministerie van Cultuur van Spanje gaat jaarlijks 6,9% van de Spanjaarden naar een stierengevecht.