Bij de conferentie waren meer dan 80 vertegenwoordigers van ontwikkelingsorganisaties, civil society organisaties, foundations, onderzoeksinstituten en overheden aanwezig. Vrijwel alle aanwezigen waren het erover eens dat de antiterrorisme maatregelen sinds 9/11 het er niet gemakkelijker op hebben gemaakt om te functioneren.
Een van de problemen is dat antiterrorisme wetgeving vaak misbruikt wordt. Tijdens de conferentie werden een aantal voorbeelden genoemd. Zo zijn in Egypte de kantoren van een aantal hulp- en ontwikkelingsorganisaties gesloten en werden in El Salvador protestanten tegen de privatisering van het waterbedrijf gearresteerd. En in de Verenigde Staten zitten moslim goede doelen automatisch in het verdachtenbankje.
Een ander probleem is dat een aantal regeringen ontwikkelingssamenwerking heeft gekoppeld aan haar veiligheidsagenda. In de praktijk betekent dit dat donorlanden economische hulp voornamelijk naar landen sturen die geassocieerd worden met de strijd tegen terrorisme van de VS, waar geld in toenemende mate gebruikt wordt voor veiligheid in plaats van bijvoorbeeld armoedereductie. In veel gevallen zijn bewapende troepen betrokken bij ontwikkelingswerk en humanitaire hulpverlening.
Een van de belangrijkste conclusies van de Cordaid / ICCO-conferentie rond Contraterrorisme, Veiligheid en Ontwikkeling, is dat toenemende "securitization" als gevolg van de strijd tegen het terrorisme de ruimte van maatschappelijke organisaties aan banden legt.
Tijdens de conferentie werden aanbevelingen gedaan en wegen voorgesteld om veiligheidsbeleid beter op ontwikkelingsbeleid af te kunnen stemmen.
Lees hier het eindrapport