Anne Frank Stichting wint de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs

Anne Frank Stichting wint de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs
Anne Frank Stichting wint de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs
27 oktober 2022
Nieuws | | De Dikke Blauwe

De Anne Frank Stichting krijgt dit jaar de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs, een culturele oeuvreprijs van 100.000 euro. Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, verraste de Anne Frank Stichting op dinsdag 25 oktober op de radio in het radioprogramma ‘Spraakmakers’, met de prijs. Op maandag 28 november zal Koningin Máxima de prijs officieel uitreiken, in het STRAAT Museum in Amsterdam.

De Anne Frank Stichting maakt een moeilijke geschiedenis inzichtelijk en toegankelijk voor een breed publiek. Door de geschiedenis steeds te koppelen aan de actualiteit en te vertalen in aansprekende acties, worden mensen over de hele wereld bereikt met de lessen uit het verleden. 

Het dagboek van Anne Frank is wereldberoemd en het Achterhuis is een van de belangrijkste erfgoedlocaties in Nederland. Ook komen dankzij het gebruik allerlei ingenieuze digitale en educatieve oplossingen bij een hele brede doelgroep de gevaren van antisemitisme, racisme en discriminatie, evenals het belang van vrijheid, gelijke rechten en democratie onder de aandacht.  

De Amsterdamse stichting beheert het Anne Frank Huis en draagt het levensverhaal en de idealen van Anne Frank uit. De stichting werd in 1957 opgericht om te voorkomen dat het huis waar Anne Frank haar beroemde dagboek schreef, zou worden gesloopt.

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 
Deze oeuvreprijs is een beloning voor bijzondere en langdurige inzet voor cultuur of natuur. De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt sinds 2010 uitgereikt, elk jaar in een ander werkgebied. De eerdere winnaars waren IVN Natuureducatie (2021), ISH Dance Collective (2020), vereniging De Hollandsche Molen (2019) Reinbert de Leeuw (2018), Geert Mak (2017), Heddy Honigmann (2016), Francine Houben (2015), Johan Simons (2014), Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012), Anton Corbijn (2011) en het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010).

FOTO: Ronald Wilfred Jansen / Shutterstock.com