Onze vluchtige wereld van bits, bytes en hypes vraagt om tegenwicht van ‘slow journalism’. Zo is onze – intussen tweede – reeks Capitoolgesprekken bedoeld: Filanthropiums tv-interviews die de spade wat dieper de grond in steken. Als u het geduld kunt opbrengen om zo’n twintig minuten naar uw collega-bestuurders in de sector te luisteren, komt u pareltjes tegen die uw kijk op uw eigen werk echt kunnen beïnvloeden.
Het interview met Longfonds-directeur Michael Rutgers is zo’n pareltje.
Rutgers schetst met krachtige Rubensiaanse streken de contouren van een moderne charitatieve organisatie die meeademt met de noden van de wereld. Een organisatie die steeds minder lijkt op een fondswervend goed doel, en steeds meer op een beweging met maatschappelijke aandeelhouders en een maatschappelijke missie. Steeds meer een organisatie die vooral door kennis, netwerken en draagvlak in de samenleving een regisseursrol vervult en voor hefboomwerking zorgt.
Dat vraagt om andere competenties, een andere relatie met je stakeholders en ook om een ander type leiderschap. Verbinding vraagt om inspiratie en authenticiteit, maar ook om een nuchtere blik op de missie. In dit geval: de levens verbeteren van mensen met een longaandoening (hoe ingewikkeld kan het zijn?). Het is de zoektocht naar de juiste balans tussen hart en hoofd; tussen geest en geld. Of, om in directeurs-paradoxen te blijven: tussen bezieling en bezoldiging.
‘Alles wordt anders’: interview met Michael Rutgers: een must see.
P.S. Ga ook naar Filanthropiums Vimeo-kanaal voor interviews met o.a. Eva Scholte, Bart Hartman, Ellen Greve, Rien van Gendt, Marc van den Tweel en vele andere leiders uit onze sector
Personalia