Adjunct-directeur Penny Lawrence van het Britse Oxfam is gisteren afgetreden na een gesprek met de Britse minister van Ontwikkelingssamenwerking, Penny Mordaunt. Lawrence zegt dat ze hiermee wil laten zien dat Oxfam verantwoordelijkheid wil nemen voor het feit dat er ‘niet adequaat is gehandeld’ na de seksschandalen op Haïti en in Tsjaad. Britse media melden dat het incident slechts een topje van de ijsberg is.
De Britse overheid en Oxfam hadden gisteren een gesprek over de gebeurtenissen. Hierin heeft de hulporganisatie excuses aangeboden voor het ongepaste gedrag van sommige medewerkers op het eiland en tekortkomingen in de reactie van Oxfam nadat het bestaan van de seksfeesten bekend werd. Mordaunt heeft in het gesprek aangegeven dat Oxfam het vertrouwen van het publiek moet terugwinnen. Volgens haar is het van belang dat de hulporganisatie hierbij ‘moraal leiderschap’ toont. Ze overwoog een deel van de 34 miljoen pond die de regering jaarlijks aan Oxfam geeft in te trekken, maar besloot zover niet te gaan.
EU eist duidelijkheid
Premier Theresa May kondigde dit weekend te overwegen de steun aan Oxfam op te zeggen en ook de Europese Commissie liet weten de banden met de hulporganisatie te verbreken en de financiële steun in te trekken als Oxfam geen volledige duidelijkheid verschaft over het seksueel wangedrag. ‘Wij verwachten van onze partners dat ze strikte ethische standaarden naleven’, aldus een commissiewoordvoerder. In 2011 gaf de EU 1,7 miljoen euro subsidie voor de Britse hulpactie van Oxfam in Haiti. Uitgezocht wordt hoe dat is besteed.
Onderzoek Charity Commission
The Charity Commission, de Britse toezichthouder van goede doelen, heeft aangekondigd een onderzoek te gaan starten naar de manier waarop de ngo Oxfam het seksschandaal in Haïti heeft aangepakt.
Regering Haïti wil hulpverleners vervolgen
De regering van Haïti wil dat Oxfam en de Britse regering de namen van de hulpverleners bekendmaakt die na de aardbeving van prostituees gebruikmaakten, en dat zij worden vervolgd. De regering overweegt ook juridische maatregelen te nemen tegen de hulporganisatie. Zij verwijt Oxfam vooral dat het de autoriteiten niet op de hoogte had gebracht van de wanpraktijken van de medewerkers, vooral van degenen die werden verdacht van seks met minderjarigen.
Patel: ‘Cultuur van ontkenning’
Het schandaal lijkt tot meer bezorgdheid in de sector te leiden. Priti Patel, de voormalige minister van internationale samenwerking, beweert dat er in de hulpsector sprake is van een ‘cultuur van ontkenning’ over uitbuiting en seksueel misbruik. Het parlementslid voor de Conservatieven trad vorig jaar af en zegt nu dat ze de kwestie van seksueel misbruik binnen haar afdeling aan de orde heeft gesteld, maar dat daar niet op werd gereageerd. ‘De overheid had toen al om vervolging moeten vragen en het geld van Oxfam moeten terughalen met terugwerkende kracht tot ver in 2011’, aldus Patel.
Internationale filantropie