Maerten Verstegen (voorzitter ISF)
Maerten Verstegen (64), arts, is (mede)oprichter en bestuursvoorzitter van het Instituut voor Sponsoring en Fondsenwerving (ISF), expertisecentrum en brancheorganisatie voor lokaal wervende non-profits. Hij was van 1980-2000 als medisch directeur van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen een van de koplopers op het gebied van fondsenwerving in de gezondheidszorg. Verstegen stond aan de wieg van een aantal spraakmakende campagnes. Tevens is hij auteur van vele publicaties, waaronder het recent verschenen boek “Mede mogelijk gemaakt door….” Voor het ISF verzorgt hij diverse workshops en adviseert hij meerdere instellingen en organisaties.
1. Wat was uw allereerste vrijwilligerswerk?
Als klein jongetje uit een katholiek gezin was ik, op vrijwillige basis, “free lance misdienaar” in het klooster van de eerwaarde zusters, vlakbij mijn ouderlijk huis. Dat was nog in de tijd dat ik Paus wilde worden.
2. Welke kranten leest u?
NRC, De Gelderlander en De Telegraaf. In het weekend soms De Volkskrant en/of Trouw.
3. Welke bladen leest u bij de kapper?
Mijn kapper heeft alleen Story en Weekend en die lees ik uit principe niet.
4. Wie of wat is uw grote inspirator?
Kuifje. Waarom? Omdat Kuifje creatief, ondernemend, avontuurlijk en nergens bang voor is en eeuwig jong schijnt te blijven.
5. U bent voor even premier: wat is uw eerste maatregel van bestuur?
Afschaffing van successierecht voor alle goede doelen, groot en klein, die voldoen aan bepaalde kwaliteitscriteria.
6. Kamperen of hotel?
Vroeger kamperen, nu hotel.
7. Aan welke van uw eigenschappen ergeren uw collega’s zich het meest?
Aan het feit dat ik, als ik ergens van overtuigd ben, coute que coute en misschien ook wel wat drammerig, mijn zin wil doordrijven.
8. Met wie zou u het liefste samen een huis-aan-huis collecte lopen?
Met mijn collega-voorzitters in de filantropische sector. Mogelijk komt op deze wijze, eerder dan aan de vergadertafel, een einde aan de “ieder voor zich en God voor ons allen- cultuur” en ontstaat eerder de noodzakelijke landelijke samenwerking tussen de brancheorganisaties.
9. Verbeter de wereld: waar begint u bij uzelf?
Meer tijd nemen om te luisteren naar wat anderen te vertellen hebben. Geprojecteerd op de filantropische sector: meer tijd nemen om te luisteren wat de donateurs, sponsors en vrijwilligers van ons verwachten.
10. Als “Verstegen” een goed doel zou zijn, welk?
Een einde maken aan de geweldige welvaartsverschillen in de wereld. Idealistisch en onhaalbaar ? Misschien. Maar niets doen en daarom de situatie maar accepteren, is wel wat ál te gemakkelijk.
11. Roddelt u wel eens?
Nou en of, en met overgave. Achteraf schaam ik mij daarvoor.
12. Wat haat u in het werk?
De voortdurende en steeds toenemende vergaderwoede. Ik dacht daarvan verlost te zijn toen ik het ziekenhuis achter mij liet, maar merk dat ook de filantropische sector steeds meer gaat lijden aan het “vergader-syndroom”.
13. Wat geeft u aan deze wereld?
Mijn tijd en energie om kleine en bescheiden verbeteringen te realiseren.
14. Iedereen heeft de mond vol van transparantie: wat verdient u?
Ik ben met de VUT en ontvang tot mijn pensionering, eind van dit jaar, een uitkering van 130.075 euro, bruto wel te verstaan.
15. Wat is het laatste boek dat u las ?
“Herinnering aan mijn Chili “ van Isabel Allende. Ik ben, na mijn bezoek aan Nicaragua, waar mijn dochter gedurende een half jaar verbleef, van dit land gaan houden en ben een bewonderaar geworden van Midden- en Zuid-Amerikaanse literatuur.
16. U moet uw geld nalaten aan een maatschappelijke instelling: welke?
Aan het ISF om daarmee het project kwaliteitstoetsing (audit) te financieren.
17. Wat is uw lijfspreuk?
Die heb ik niet maar nu ik ernaar gevraagd wordt, kies ik voor: “Geen beter leven dan een goed leven”.
18. Wat zingt u het liefste onder de douche?
Mijn zangtalent is onvoorstelbaar. Ik zing mateloos vals. Op verzoek van mijn vrouw en dochters zing ik daarom niet meer, ook niet onder de douche.
19. Wie is de onbaatzuchtigste mens die u kent?
Moeder Theresa.
20.Vertel iets heel verrassends over uzelf?
Dat doe ik niet omdat de verrassing dan weg is. Het blijft voor de lezer van dit “profiel” dus gissen.