Jaargang 17 I Magazine 17
Voor u ligt het DDB-magazine met nieuws, achtergronden, interviews en reportages over goeddoen. Dat laatste klinkt bijna cynisch in een wereld die sinds een jaar ingrijpend is veranderd. In Nederland bereikte vertrouwen in de politiek een dieptepunt. De overheid laat het op vele terreinen afweten. Filantropie en maatschappelijke betrokkenheid zijn onmisbaar.
Corporate foundations staan centraal in dit magazine ter begeleiding van het Corporate Power Event op 30 mei in Circl in Amsterdam. Eens per jaar – wordt bedrijfsfilantropie van alle kanten belicht door een interessante line-up van experts. Met zowel bekende vertegenwoordigers van bedrijfsfondsen en inspirerende nieuwkomers in de wereld van corporate philanthropy als spraakmakende grootgevers en impactmakers.
Speciale buitenlandse gasten zijn Melissa Berman en Alejandro Álvarez van Rockefeller Philanpthropy Advisors. Ze vertellen onder meer over de grootste bedreiging van de filantropie en wat daar aan te doen. Daarbij baseren ze zich op hun theory of corporate foundations. Een andere prominente gast – Nicolas Malmendier van de European Venture Philanthropy Asociation – focust op de delicate balans tussen kernbedrijf en corporate foundation.
U ziet uiteraard ook profielen van corporate foundations. De vraag is steeds: hoe kunnen bedrijven en hun bedrijfsfondsen elkaar substantieel en duurzaam beïnvloeden tijdens hun gezamenlijke ‘positive impact journey’? Uit gesprekken met de Achmea Foundation en de AkzoNobel Art Foundation blijkt dat dit kan op diverse manieren. Maar het spanningsveld tussen markt en idealen is nooit weg. Waar zit de synergie bij het vergroten van social impact?
Naast diverse andere informatieve bijdragen brengen we twee artikelen over hybride vermogensfondsen uit de culturele sector. Bij Het Concertgebouw Fonds signaleren ze een internationale tendens waarbij donaties en nalatenschappen steeds belangrijker worden – naast kaartverkoop. De Vereniging Rembrandt, die museale aankopen steunt, laat zien dat ambitieus verzamelen ook voor kleine musea buiten de Randstad een serieuze optie is.
Niet te missen is het betoog van fiscaal advocaat Ineke Koele over de slinkende speelruimte voor maatschappelijke organisaties. Een sluipend proces in een nieuwe fase. Met de beperking van de aftrekbaarheid van periodieke giften aan ANBI’s en daarnaast de opdracht aan de regering om te verkennen in hoeverre voor belangenorganisaties met een ideëel doel nadere vereisten moeten worden gesteld inzake representativiteit. ‘Let op u saeck’.
Wij wensen u veel leesplezier.
Christiane Bosman, programmamanagement
Bert Koopman, redactiemanagement