Duizenden ambitieuze gezondheidswerkers uit alle windstreken deden er kennis en vaardigheden op. Denk aan dokters, verplegers, verloskundigen en farmacologen. Het Orange Knowledge Programme van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) bood hen de mogelijkheid om bij terugkeer in hun land de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren. Het wegvallen van de OKP-beurzen betekent het einde van zestig jaar medefinanciering van het beurzenprogramma, beheerd door Nuffic, door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Aan het KIT volgden jaarlijks tientallen cursisten uit ontwikkelingslanden een opleiding met een OKP-beurs. Zo ontstond een een levendig, hecht en wereldomspannend netwerk van KIT-alumni die bijdragen aan de mondiale gezondheidszorg. Het wegvallen an de OKP-beurzen zal op korte termijn leiden tot minder studenten uit landen waar deze juist het verschil kunnen maken. ‘We blijven echter investeren in ons onderwijsprogramma’, aldus KIT-ceo Henri van Eeghen. ‘Onze nieuwe Master in Public Health laat zien dat we voortdurend vernieuwen.’
Sinds enkele jaren werft KIT fondsen voor een eigen scholarship-programma. Door het wegvallen van de OKP-beurzen zet het KIT haar eigen fondsenwerving voor studiebeurzen in een hogere versnelling.
Nieuwsflits