Toch nog bevrijdingsfestival in Utrecht

K.F. Hein Fonds en bierbrouwer maken het mogelijk

Op zoek naar duurzame oplossing.
Op zoek naar duurzame oplossing.
15 maart 2023

UTRECHT – Op 5 mei is er in Utrecht toch een bevrijdingsfestival. Het K.F. Hein Fonds en bierbrouwer Grolsch trokken de portemonnee. Beide organisaties, die garant staan voor editie 2023, vinden het evenement te belangrijk om af te gelasten. Deze welkome geste is een gezamenlijke inzet naast de extra bijdragen van de Gemeente en de Provincie Utrecht (beide overheden fourneerden eerder dit jaar elk € 50.000.



Festivaldirecteur Manja Kerstholt is blij met de steun uit publieke en private hoek: ‘We hebben hartverwarmende reacties ontvangen uit het hele land. Daartoe behoort ook een groots opgezette crowdfundingsactie.’ Met andere woorden er is sprake van een breed draagvlak. Dit alles onder het motto: vrijheid deel je met elkaar, zoals het Nationaal Comité 4 en 5 mei de Nederlanders voorhoudt.  

Directeur Quinten Peelen van het K.F. Hein Fonds: ‘Ons fonds ondersteunt al 85 jaar projecten in de provincie Utrecht die mensen met elkaar verbinden. Het Bevrijdingsfestival Utrecht is daar een goed voorbeeld van. Het is een festival waarbij iedereen welkom is om de vrijheid te vieren. Wij vinden dit zo belangrijk dat we graag op deze bijzondere wijze helpen.’ Het fonds steunt initiatieven individuen met giften, adviezen, prijzen, beurzen en opdrachten.

Onzekere tijden

Net als andere festival tobt het Utrechtse Bevrijdingsfestival met financiële onzekerheden als gevolg van de pandemie, de toegenomen inflatie, gestegen loonkosten, krapte op de arbeidsmarkt en een tekort aan materialen. De organisatie wil deze opgelopen kosten – in totaal 30% – niet doorberekenen in de toegangskaarten of de prijzen voor consumpties. Ook voor de komende jaren is financiering onzeker. Het festival zoekt een duurzame oplossing.

Het verleden komt altijd boven. In Nederland zijn door het hele jaar heen herdenkingen van diverse groepen oorlogsslachtoffers. Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei worden alle slachtoffers samen herdacht. In bijna elke Nederlandse gemeente wordt een herdenking georganiseerd. Het Nationaal Comité verzorgt lesmateriaal over herdenken en vieren, oorlog en vrijheid voor verschillende leeftijdscategorieën.

Vrijgezelle mecenas

Karl Friedrich Hein (1867 – 1945), naamgever van het K.F. Hein Fonds, overleed in 1945 na een aanrijding door een Duitse legertruck. Bij leven maakte hij carrière bij de Steenkolen Handels Vereeniging (SHV) in Utrecht, waar hij opklom tot directielid en later zitting had in de Raad van Commissarissen. De tot Nederlander genaturaliseerde Duitser, die vrijgezel was,  liet zijn vermogen na aan een goede-doelenstichting die hij in 1938 had opgericht.