Studie Centraal Planbureau: weinig mobiliteit vermogens

27 augustus 2024
Artikel | | Nieuwsflits

DEN HAAG – Mensen met de grootste vermogens in Nederland blijven meestal lange tijd tot de rijkste mensen horen. Personen van wie het vermogen daalt, zakken vaak één of enkele treden op de vermogensladder. Grotere dalingen hebben vaak te maken met levensgebeurtenissen als het verliezen van de partner of pensionering, of verliezen van bedrijfsvermogen. Dit blijkt uit een recente CPB-publicatie die de bewegingen laat zien in de rangschikking van de topvermogens in Nederland tussen 2006 en 2022.
Vermogen uit ‘aanmerkelijke belangen’ is belangrijker geworden om een positie aan de top vast te houden. Zo bestaat de rijkste 1% van alle Nederlanders grotendeels uit mensen die een aanmerkelijk belang in een bedrijf hebben als directeur-grootaandeelhouder. Voor de absolute top van de vermogensrangschikking, de rijkste 0,01%, bestaat gemiddeld driekwart van het totale vermogen uit aanmerkelijk belang vermogen. De omvang daarvan is tussen 2006 en 2022 met 50% gegroeid door gestegen winsten en de gestegen waarde van ondernemingen.
Het zijn voornamelijk huishoudens die in 2006 vlak onder de top zaten, die in de jaren nadien de laatste stap naar de top hebben gezet. Succes met een eigen bedrijf, een hoog inkomen, of een substantiële erfenis of gift zijn de recepten om in die top te geraken.