NWO-bijdrage van € 30 mln naar onderzoek sociale cohesie

1 september 2024
Artikel | | Nieuwsflits


De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek keert een van de hoogste subsidiebedragen – een NWO Summit Grant uit aan SOCION. Dit consortium adresseert een urgente uitdaging van deze tijd: fragmentatie binnen samenlevingen. Sociale cohesie wordt steeds meer ondermijnd door erosie van en polarisatie tussen gemeenschappen en groepen. Dit ‘weefsel van de samenleving’ is echter cruciaal voor duurzame samenlevingen en het welzijn van burgers.
Aanvrager was socioloog Rafael Wittek, hoogleraar aan de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. In zijn onderzoeksprogramma bundelen psychologen, historici, demografen, filosofen en sociologen hun krachten met maatschappelijke organisaties om inzicht te krijgen in hoe verbindingen tussen individuen, groepen en instituties bijdragen aan nieuwe routes naar en vormen van sociale cohesie.
In NRC zei Wittmer onlangs: ‘Zuilen zijn verdwenen, kerkgemeenschappen gekrompen. In de plaats daarvan kwamen online communities, coöperaties, vrijwilligersorganisaties en stichtingen. Maar tegelijk zie je de polarisatie toenemen. Verschillende groepen praten minder met elkaar en oordelen harder over elkaar.’
De toewijzing is uitzonderlijk. Liefst 55 consortia hadden zich ingeschreven voor een totale subsidiepot van € 174 mln. SOCION is een samenwerkingsverband van vijf verschillende kennisinstellingen. Onlangs kwamen Wittek en twintig collega’s bijeen in Soesterberg om na te denken over de invulling van hun onderzoek voor de komende tien jaar.