Noodhulpbureaus magneet alleenstaanden

SUN Nederland maant Rijk en gemeenten tot handelen

Nathalie Boerebach, directeur van SUN Nederland.
Nathalie Boerebach, directeur van SUN Nederland.
17 juli 2024
Analyse | | (Social) Impact

Alleenstaanden zonder kinderen vormen de grootste groep mensen in Nederland voor wie wordt aangeklopt bij een noodhulpbureau voor een gift of een renteloze lening. De urgente noodsituaties van alleenstaanden vormen 64% van alle gedane aanvragen. Dit blijkt uit een analyse van de cijfers uit het Datadashboard Urgente Noden waarin SUN Nederland en de noodhulpbureaus op landelijk niveau cijfers bijhouden over geboden noodhulp in Nederland. SUN roept het Rijk en gemeenten op meer aandacht te besteden aan deze problematiek.



Mensen met financiële problemen kunnen via een hulp- of dienstverlener een aanvraag indienen voor een gift of renteloze lening als zij nergens anders meer terecht kunnen voor ondersteuning. SUN Nederland denkt dat alleenstaanden om verschillende redenen te maken kunnen krijgen met urgente noden. Het dagelijks leven is duurder voor mensen die alleen zijn. Zij moeten in hun eentje alle vaste lasten betalen zoals de huur, energie, Wifi en verzekeringen. Ook als ze boodschappen doen kunnen zij geen kosten verdelen.

Geen toelages

Voor deze groep geldt verder dat het moeilijker kan zijn om goed rond te komen, omdat zij niet in aanmerking komen voor bepaalde financiële tegemoetkomingen en regelingen voor meerpersoonshuishoudens (al dan niet met kinderen). Alleenstaanden lopen hierdoor dus toelages mis. Daarnaast geldt dat een deel van de mensen die maatschappelijke hulpverlening behoeft en voor wie giften worden aangevraagd, moeite heeft met de (sociale) eisen van deze maatschappij.

Kinderarmoede

Directeur Nathalie Boerebach: ‘Gelukkig is er in Nederland steeds meer aandacht voor de situatie van kinderen en hun ouders die leven in armoede. Dat is goed en belangrijk, de plek waar je wieg heeft mag wat SUN Nederland betreft nooit bepalend zijn en ook geen voorspellende waarde hebben voor de kansen die kinderen krijgen in het leven.’

Minder aandacht

Datzelfde geldt voor de hoogte van het inkomen van hun ouders, zegt Boerebach. ‘Wat ons opvalt is dat er voor de grote groep alleenstaanden die niet financieel rond kunnen komen veel minder publieke aandacht is. Hun problematiek wordt vaak onderschat of is geen onderdeel van beleidsdoelen. Onze cijfers tonen aan dat zij veel meer aandacht verdienen van beleidsmakers dan nu het geval is.’

Eenzaamheid

SUN Nederland roept het Rijk en de gemeenten op om specifiek aandacht te hebben voor de situatie van alleenstaanden en deze mensen de aandacht te geven die zij verdienen bij het ontwerpen van een structureel verbeterde aanpak op het terrein van bestaanszekerheid en het tegengaan van eenzaamheid.

Kenniscentrum

SUN Nederland bestaat dit jaar 110 jaar en werd in 1914 opgericht door Koningin Wilhelmina. De stichting is er altijd geweest voor mensen met urgente noden en heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot landelijk kenniscentrum op dit gebied.
 

Soorten giften

Toekenningen van noodhulpbureaus gaan over zaken als woninginrichting, een bijdrage voor het wegnemen van schulden, huishoudelijke apparatuur, medische kosten, levensonderhoud, vervoer, scholing, eerste maand huur, de aanschaf van een ID-kaart/ paspoort of kleding, enz.. Deze worden alleen toegekend als er geen andere voorziening is waar men een beroep op kan doen.

Een gemiddelde gift van een noodhulpbureau is €600,-. Naast giften kunnen mensen ook renteloze leningen afsluiten bij SUN als zij de financiële ruimte hebben om deze lening terug te betalen. Hiermee kunnen bijvoorbeeld kleine uitstaande schulden worden afgelost zodat er geen incasso- en deurwaarderskosten meer zijn en er schuldenrust ontstaat. Dit werkt preventief en voorkomt onnodige escalatie.


Voor voorbeelden van casuïstiek: zie een uitgebreid aantal beschrijvingen op onze website: https://www.sunnederland.nl/over-sunn/sunn-in-de-praktijk/