Directeur Nathalie Boerebach van SUN Nederland is een vrouw met een missie. Op de derde verdieping van het moderne kantoorgebouw vertelt ze gedreven over het hoe en waarom van haar organisatie. Aan woorden geen gebrek. Het is een indringend verhaal over ongelijke kansen in een veranderd Nederland anno 2023, waar een miljoen mensen onder de armoedegrens leven en 600.000 huishouders tobben met problematische schulden.
De Rijksoverheid heeft volgens recent onderzoek van de Algemene Rekenkamer weinig oog voor kwetsbare burgers die wegens afbetaling van schulden onvoldoende leefgeld overhouden. Dat geldt met name uitvoeringsorganisaties als de Belastingdienst en het Centraal Administratie- kantoor. De aanpak voor duizenden burgers met problematische schulden leidt daardoor tot financiële verstikking, vooral als het aankomt op het leveren van maatwerk.
Bestaanszekerheid
SUN Nederland draagt op grond van haar kennis graag bij aan het vinden van structurele oplossingen om te voorkomen dat mensen te maken krijgen met urgente noden. Waar het wezenlijk om zou moeten gaan is het organiseren van bestaanszekerheid voor alle inwoners van Nederland, vindt Boerebach. Niet steeds dat eindeloze gepraat en vergader over armoede en schulden terwijl er ondertussen niks verandert. Deze notie loopt als een rode draad door het gesprek.Donateurs die willen bijdragen aan donaties en/of projecten – onder meer vermogensfondsen en corporate foundations – gaan vaak met Boerebach in gesprek over het vraagstuk en het speelveld rondom armoede, schulden of urgente noden. Boerebach: ‘Samen bespreken we dan ook hun mogelijke rol als donateur en hoe zij gezien hun eigen doelstellingen de meeste impact zouden kunnen maken.’