Rode Kruis opent gironummer bij oplopend aantal natuurrampen

30 september 2024
Artikel | | Nieuwsflits

Het Rode Kruis opent een gironummer om mensen in de meest kwetsbare situaties te helpen voor, tijdens en na een natuurramp. Volgens de hulporganisatie is 2024 nu al een recordjaar als het gaat om natuurrampen. Het Rode Kruis schiet op grote schaal te hulp bij overstromingen, tropische stormen en periodes van hitte of droogte en opent nu gironummer 661.
‘Dit jaar zijn we al bij tachtig rampen in actie gekomen’, aldus hoofd internationale hulp van het Rode Kruis Derk Segaar tegenover de NOS. ‘Vorig jaar waren dat er in totaal zestig en in 2022 veertig.’
Segaar ziet dat natuurrampen zoals orkaan Helene in de VS of de overstromingen in Centraal-Europa veel aandacht krijgen, maar dat juist de slachtoffers van minder bekende rampen hulp nodig hebben.
‘In Azië en Afrika zijn bijvoorbeeld heel veel rampen echt extreem, maar die halen niet de voorpagina’s, zegt Segaar. ‘Wij proberen daar hulp te bieden. Die mensen hebben echt voedsel, water, onderdak en medische zorg nodig. In Europa hebben de meeste landen gelukkig geld om te helpen. Maar veel mensen in andere werelddelen zijn grotendeels afhankelijk van hulporganisaties.’
Het Rode Kruis ziet dat door klimaatverandering het aantal natuurrampen toeneemt en dat die ook heviger worden. De hulporganisatie richt zich op mensen die het meest kwetsbaar zijn.