Nederlandse banken faciliteren ruimhartig belastingontwijking

13 september 2024
Artikel | | Nieuwsflits


Grote Nederlandse banken faciliteren op grote schaal belastingontwijking via Nederland. Dit meldt het platform Accountant.nl op basis van nieuw onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, dat de financiële relaties onderzocht van Nederlandse banken met 26 belastingontwijkende bedrijven, in de periode 2019 tot eind 2023.
ABN Amro en ING hadden volgens het onderzoek eind vorig jaar financiële relaties met minstens zeventien bedrijven die actief belasting ontwijken via Nederland. Volgens de Eerlijke Bankwijzer was ABN Amro bij zeven van deze bedrijven zelfs direct betrokken bij de belastingontwijkings- structuur. Bij ING ging het om vier bedrijven.
Rabobank heeft drie connecties met één bedrijf en Van Lanschot Kempen is op zes manieren betrokken bij vier belastingontwijkende bedrijven.  De overige vier banken, bunq, NIBC, Triodos Bank en De Volksbank zijn niet betrokken.
De Eerlijke Bankwijzer is een coalitie van Amnesty International, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX and World Animal Protection. Het doel van de coalitie is om banken aan te moedigen maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Tax Justice Network schat dat multinationals via Nederland jaarlijks 46 miljard euro aan wereldwijde belasting hebben ontweken. Nederland komt hierdoor op de vierde plek van de wereldwijde belastingparadijs- ranglijst. Belastinginkomsten zijn essentieel voor openbare voorzieningen zoals scholen en ziekenhuizen.