Het begeleidend persbericht is helder. In de expositie EARTH wandelt de toeschouwer door een landschap dat zich uitstrekt van een bloem in een stadstuin tot de zichtbare impact van de mens op de natuur. Zo nodigt de tentoonstelling uit om na te denken over de natuurlijke wereld en onze plaats daarin. Bijvoorbeeld door te kijken naar Robert Zandvliets schilderij Zora. Tussen het gras en de bloemen zien we een verzengende zonsopkomst.
De tentoonstelling toont een breed spectrum van beelden en verhalen die aanleiding geven tot ‘nieuwe verbindingen’, zo meldt de Art Foundation. Met werk van meer dan veertig kunstenaars (inclusief bruiklenen) in uiteenlopende disciplines: van fotografie tot video-installatie, van schilderij tot sculptuur. Met werk dat stamt uit het begin van de jaren negentig, recent werk speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling en alles daartussenin.
Maatschappelijke verantwoordelijkheid
AkzoNobel verzamelt en toont sinds 1996 kunst van internationaal bekende kunstenaar en jong talent. Sinds 2016 beschikt de AkzoNobel Art Foundation over de Art Space, een publiek toegankelijke ruimt in het Amsterdamse hoofdkantoor nabij de Zuidas. Primaire taak is het beheren en behouden van cultureel erfgoed voor toekomstige generaties. Zo geeft de producent van verven en coatings zijn maatschappelijke en culturele verantwoordelijkheid vorm.De AkzoNobel Art Foundation werd opgericht op verzoek van wijlen Kees van Lede, destijds voorzitter van de board van het concern. De Art Foundation fungeert met Hester Alberdingk Thijm als directeur als ‘onafhankelijke non-profit stichting’ met invloedrijke bestuursleden afkomstig van AkzoNobel, andere multinationals en de culturele sector. De kunstenaars gelden volgens het concern als koplopers voor innovatie binnen het bedrijf.
Corporate sustainability
In de lettercombinatie EARTH komen kunst (art) en de aarde (earth) samen. Grote bedrijven zoals AkzoNobel moeten vanaf 2024 verplicht uitvoeriger en meer gestructureerd rapporteren over milieu, maatschappij en bestuur. Daarmee is de tentoonstelling ook een vingerwijzing naar het rapporteren over niet-financiële informatie. Accountants zijn bedreven in het uitvoeren van controles en het verstrekken van assurance bij financiële verslaggeving.Rapporteren over duurzaamheidsinformatie – uitstoot van broeikasgassen, verbruik van water of voedselverspilling – vereist andere kennis en kunde. Het is de vraag of accountants goed zijn toegerust in het uitvoeren van controles en het vertrekken van assurance inzake niet-financiële informatie. Hoe zullen ondernemingen gevolgd door foundations en vermogensfondsen hiermee omgaan. Kortom: gaan accountants en ondernemers de planeet redden?