Over de bidsprinkhaankreeft en de walvis

Filosoof en schrijver Lammert Kamphuis. 
Filosoof en schrijver Lammert Kamphuis. 
10 oktober 2024
Lezing | | Elders gelezen

Jaarlijks organiseert brancheorganisatie Goede Doelen Nederland de Goede Doelen Lezing waarin een inspirerende spreker zijn visie geeft op de betekenis van ‘goeddoen’ in onze samenleving, nu en in de toekomst. Dit jaar werd de lezing gegeven door Lammert Kamphuis, filosoof en auteur. Na de lezing gingen onder leiding van journalist Frénk van der Linden, Rina Molenaar (directeur Woord en Daad), Maarten Hupkes (directeur Stichting De Buurt), Joris Thijssen (lid Tweede Kamer GroenLinks-PvdA) en Wytske Postma (lid Tweede Kamer NSC) in gesprek over de unieke en verbindende rol van goede doelen in een steeds meer gepolariseerde samenleving.



Tijdens zijn lezing gebruikte Kamphuis de metafoor van de walvis en de bidsprinkhaankreeft om twee verschillende manieren van kijken te illustreren. De bidsprinkhaankreeft ziet de wereld, in tegenstelling tot de walvis, niet in zwart-wit, maar in meer kleuren dan de mens kent. Waar de walvis een zwart-witbenadering symboliseert zonder nuance, staat de bidsprinkhaankreeft voor het innemen van verschillende perspectieven.

Perspectivische lenigheid

Kamphuis gebruikte deze vergelijking om de toenemende polarisatie in onze samenleving te schetsen, waarbij mensen elkaar steeds vaker reduceren tot voor- of tegenstanders. Hij riep op tot ‘perspectivistische lenigheid’, het vermogen om zaken vanuit verschillende invalshoeken te bekijken, en moedigde goede doelen aan om zich te richten op verbinding en het overstijgen van meningsverschillen.

Gepolariseerde samenleving

Na de lezing volgde een panelgesprek onder leiding van journalist Frénk van der Linden. Rina Molenaar (Woord en Daad), Maarten Hupkes (Stichting De Buurt), Joris Thijssen (GroenLinks-PvdA) en Wytske Postma (NSC) gingen in gesprek over de verbindende rol van goede doelen in een gepolariseerde samenleving. De panelleden benadrukten het belang van luisteren, begrip en het vinden van gemeenschappelijke grond. De middag bood veel stof tot nadenken op. En dat is precies wat we beogen met de Goede Doelen Lezing.

Lees hier een uitgebreid verslag van de Goede Doelen Lezing.