Laat het maatschappelijk middenveld groeien en bloeien

Laat het maatschappelijk middenveld groeien en bloeien
Laat het maatschappelijk middenveld groeien en bloeien
15 oktober 2024
Artikel | | Partnernieuws

Stel het maatschappelijk middenveld eens voor als een zorgvuldig aangelegd park, een oase van diversiteit en veerkracht in het hart van onze samenleving. Elke plant in het park staat voor een maatschappelijk initiatief dat zich inzet voor de meer kwetsbaren in onze samenleving, voor het milieu, voor cultuur of voor een rechtvaardiger wereld. De overheid, als hoeder van de rechtsstaat, is de hovenier die zorgt voor de juiste omstandigheden zodat het park kan blijven groeien en bloeien. Maar wat gebeurt er als de hovenier z’n park verwaarloost?

Ondermijning
Onze rechtstaat lijkt te worden gemarginaliseerd, pluriforme krachten in de samenleving worden steeds vaker buiten het park gehouden. Bezuinigingen op  maatschappelijke initiatieven zijn helaas meer dan alleen een geldkwestie. Ze ondermijnen de fundamenten van onze democratische rechtsstaat. Een gezond maatschappelijk middenveld is tenslotte een essentiële tegenmacht voor overheid en bedrijfsleven. Het brengt maatschappelijke problemen onder de aandacht, organiseert alle betrokkenen en biedt innovatieve oplossingen.
 
VU_Journaal


Onmisbaar
De gevolgen van zowel de afbrokkelende rechtstaat als de bezuinigingen reiken verder dan de directe dienstverlening van het maatschappelijke middenveld. Wanneer je ervaart dat de organisaties die zich inzetten voor het algemeen belang in de problemen komen, dan verlies je het geloof in de mogelijkheid om samen iets te veranderen. Dit ondermijnt onze sociale cohesie en versterkt gevoelens van onmacht en apathie. Een sterk maatschappelijk middenveld is tenslotte een onmisbare pijler van een rechtvaardige en democratische samenleving.

Investeer in jezelf
Wil je een actieve bijdrage leveren aan het laten bloeien en groeien van het maatschappelijk middenveld? Overweeg dan eens de postacademische leergang Maatschappelijke Filantropie aan de Vrije Universiteit. De opleiding is een unieke combinatie van wetenschappelijke theorie, praktijkgerichte maatschappelijke relevantie en persoonlijke groei. Met topdocenten die je uitdagen om het beste uit jezelf te halen. Het is gericht op professionals die willen bijdragen aan dit actuele vakgebied. Om zo als agent of change meer impact op het maatschappelijk park, je organisatie én… jezelf te hebben. Meer weten? Kijk dan even op onze website.

Dr. Jos Rath is associate bij het VU Centrum Filantropische Studies.