InsingerGilissen steunt studie naar rol in slavernijverleden

23 oktober 2024
Artikel | | Nieuwsflits

De firma Insinger & Co. heeft een actieve rol gespeeld in het Nederlandse slavernijverleden, onder meer door de handel in koloniale goederen en investeringen in en het beheer van plantages. ‘We betreuren de rol die de firma Insinger & Co. als handelshuis vervulde in een economie die toen mede gebaseerd was op kolonialisme en slavernij en vinden het belangrijk dat er een helder beeld is van dit deel van de geschiedenis’, aldus een persbericht. 
‘Om deze reden hebben het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis IISG en InsingerGilissen besloten dat de bank een (promotie)onderzoek gaat ondersteunen dat zich richt op de ontwikkeling van de sociale leefwereld van tot slaaf gemaakte en andere koloniale arbeiders op plantages en werkplekken die door bezit, beheer en investering verbonden waren met voorgangers van InsingerGilissen, in het bijzonder Insinger & Co.’ 
InsingerGilissen beoogt een (financiële) bijdrage te leveren. Om welk bedrag het gaat, wordt niet bekendgemaakt. Het onderzoek, dat zich richt op de ontwikkeling van het zakenimperium van in het bijzonder de familie Insinger, zal ‘bijdragen aan de vernieuwing van de geschiedschrijving van sociale en culturele aspecten van de Nederlandse koloniale slavernij en haar doorwerkingen’. Het wordt ondergebracht bij de leerstoel ‘Global Histories of Labour and Colonialism’.