Impact inflatie op stichtingen en instellingen

Over scenario’s en opvang financiële schommelingen

Madelon van Leeuwen.
Madelon van Leeuwen.
13 juli 2023

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde deze week dat de inflatie in juni daalde naar 5,7%. Consumentengoederen en -diensten waren in juni dus 5,7% duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In mei was de inflatie 6,1%. Madelon van Leeuwen van de ING Stichtingen & Instellingen desk legt uit wat de implicaties van geldontwaarding zijn voor stichtingen en fondsen, het kloppend hart van de filantropie. Volgens haar beïnvloedt inflatie bij stichtingen mogelijk vier dimensies: de uitgaven, de organisatiekosten, de inkomsten en het vermogen.



Impact op uitgaven

Een steeds grotere groep Nederlanders kan niet meer rondkomen door de prijsstijgingen. Stichtingen merken dit ook: zij krijgen meer hulpvragen. Ook de uitvoering van projecten wordt duurder. Lopende aanvragen voor projecten moeten soms worden opgehoogd omdat de kosten hoger uitpakken dan geraamd.

Impact op organisatiekosten

Stichtingen en instellingen hebben – net als iedereen – te maken met gestegen kosten voor de operatie, bijvoorbeeld gas, energie en personeelskosten.

Impact op inkomsten

Een interessante vraag is of in mindere economische tijden de donaties geraakt worden. Donateurs geven vaak een vast bedrag. De koopkrachtwaarde hiervan daalt echter in lijn met het inflatiepercentage. Daarnaast staan goede doelen in de top-3 van zaken waarop frequente donateurs bezuinigen in tijden van hoge inflatie (CBF Donateurspanel, maart 2022).
 

Impact op het vermogen

De inflatie heeft ook gevolgen voor de inkomsten uit het vermogen van de stichting of instelling. Belegde vermogens zijn in 2022 flink in waarde gedaald. Dat geldt voor aandelenbeleggingen, maar zeker ook voor obligatiebeleggingen, omdat de rente zo hard is gestegen in reactie op de inflatie.
 

Plannen en budgetteren in tijden van inflatie

Inflatie beïnvloedt dus op verschillende manieren de financiële huishouding van stichtingen en instellingen. Hoe kunt u dan toch meer grip krijgen op de financiële planning? Het kan helpen om in scenario’s te denken, om zo een goed beeld te hebben hoe inkomsten, kosten en uitgaven zich ontwikkelen.

Het in kaart brengen van de impact van inflatie op het vermogen op de lange termijn kan helpen in het maken van belangrijke beslissingen zoals ten aanzien van de gewenste uitgaven.

Madelon van Leeuwen is private asset manager bij ING Wealth Management. 

In de volgende Nieuwsbrief een verslag van een bijeenkomst van vrouwelijke bestuurders van stichtingen en instellingen over de impact van inflatie op de filantropische sector. Ook de visie op inflatie van Marieke Blom, chief economist en head of research bij ING.