Maerten Verstegen 1939 – 2024

Maerten Verstegen.
Maerten Verstegen.
18 april 2024
Artikel | | Fondsenwerving

Op 6 april jongsleden overleed op 85-jarige leeftijd Maerten Verstegen, voormalig geneesheer-directeur van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en pionier fondsenwerving in Nederland. Maerten was een warme, betrokken, visionaire persoon. Ik verlies een vriend; de sector een van haar pioniers.



Maerten Verstegen richtte in 1995 het Instituut Sponsoring en Fondsenwerving (ISF) op, bestemd voor lokale instellingen die aan fondsenwerving wilden doen. Het ISF gaf advies, cursussen en bevorderde de onderlinge contacten tussen fondsenwervers. Het instituut fuseerde later met de jonge beroepsvereniging van fondsenwervers, het Nederlands Genootschap van Fondsenwervers (NGF).

Handboeken

Daar liet Maerten Verstegen het niet bij. In 1996 al publiceerde hij zijn eerste boek over fondsenwerving: Mede mogelijk gemaakt door…Het complete werk over sponsoring en fondsenwerving in de non-profitsector, met een derde druk in 2003. In 2007 verscheen een tweede boek: Fondsenwerving. Een handleiding voor lokale organisaties, stichtingen en verenigingen. Dit werk werd in 2009 vervolgd met een vierde herziene druk van Mede mogelijk gemaakt door ... In 2014 verscheen Verstegens vierde boek met als titel: Handboek Fondsenwerving.

Van binnenuit

Al zijn boeken hebben het voordeel dat ze 'van binnenuit' geschreven zijn en de neerslag vormen van alle ervaringen – positieve en negatieve - van deze zich ontwikkelende praktijk. Verstegen wist waarover hij schreef, hij had die praktijk zelf doorleefd. In zijn ziekenhuis was hij als eerste met fondsenwerving begonnen.

Als voorzitter van het ISF nam Maerten deel aan het overleg met de landelijke brancheorganisaties, de toenmalige VFI, de FIN en het CIO. Hij was een krachtig pleitbezorger van samenwerking in de sector om zo sterk met de overheid te kunnen onderhandelen.

'Verbinder'

Naast geneesheer-directeur, pionier fondsenwerving was Verstegen een maatschappelijke verbinder: hij was onder meer voorzitter van de Tennisclub, Prins Carnaval, oprichter van de Stichting Culturele Activiteiten Molenhoek (CAM). Daarnaast was hij een goede amateurschilder en toonde zijn werk op tal van exposities.

Theo Schuyt is hoogleraar Filantropie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.