De twee grootste Nederlandse goede-doelenloterijen, de Postcode Loterij en de Vriendenloterij, geven de laatste jaren een kleiner deel van hun opbrengst aan goede doelen. Sinds 2020 gaat het om meer dan € 100 mln die goede doelen zijn misgelopen. Dit meldt de NOS.
Volgens de wet doen de loterijen niets verkeerd: in 2020 werd het percentage dat loterijen verplicht moeten afstaan aan goede doelen verlaagd van 50% naar 40%, mede op verzoek van de bedrijven zelf. Die wezen erop dat overheidsloterijen, zoals de Staatsloterij, een veel lager percentage moeten afstaan: minder dan 20%.
Eerder beloofden loterijen dat de opbrengst voor goede doelen minimaal op peil zou blijven. In een reactie wijzen ze er nu op dat de vaste donaties aan goede doelen onveranderd of hoger zijn, terwijl er minder jaarlijkse extraatjes worden uitgekeerd. Met andere woorden: de meerjarige plannen van de goede doelen kunnen gewoon doorgaan.
Meer omzet, minder afdracht? De loterijen, met miljoenen deelnemers, hebben ieder jaar een hogere omzet, maar de afdracht is in 2020 en 2021 gedaald. Afgelopen jaar was er een lichte stijging, maar nog altijd gaat er minder geld naar goede doelen dan in 2019. Jaarlijks geven de loterijen ruim € 470 mn aan goede doelen. De afdracht stijgt sinds een paar jaar niet mee met de omzet.
Nieuwsflits