Goede doelen: heroverweeg verhoging kansspelbelasting

8 september 2024
Artikel | | Nieuwsflits

Veertig goede doelen, aangevoerd door de Johan Cruyff Foundation, roepen het kabinet op de voorgenomen verhoging van de kansspelbelasting opnieuw te bekijken. Het argument is dat deze verhoging ‘aanzienlijke gevolgen’ heeft voor schenkingen van loterijen aan goede doelen. De jaarlijkse schenkingen van €600 mln uit loterijen vormen een belangrijke financiële basis voor goede doelen.
‘Het is cruciaal om een differentiatie door te voeren in de kansspelbelasting waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen loterijen en risicovolle (online) kansspelen.’ Minder opbrengsten uit risicoarme loterijen betekent minder geld voor sport, medische ontwikkelingen, natuur en bestrijding van armoede.
De tientallen organisaties benadrukken dat ze zich inzetten voor de bescherming van de natuur, de bevordering van sport en cultuur en het bieden van steun aan hen die dat het meest nodig hebben. ‘Dit werk is van onschatbare waarde.’ De organisaties vragen het kabinet daarom dringend om belastingverhoging en andere beperkende maatregelen te herzien zodat goede doelen niet de dupe worden van plannen om gokverslaving tegen te gaan.  
Met andere beperkende maatregelen doelen de organisaties op de voorgenomen btw-verhoging op cultuur en sport en de beperking van de giftenaftrek. Onder de organisaties die het kabinet om herziening vragen bevinden zich Natuurmonumenten, jeugdfonds Sport & Cultuur en Het Vergeten Kind. Ook gezondheidsfondsen zoals Alzheimer Nederland, KWF Kankerbestrijding en Longfonds zijn vertegenwoordigd.