Actuele ontwikkelingen in de filantropie

Door een spiegel je eigen organisatie fris bezien

22 juni 2023
Artikel | | Publicatie

Regelgeving voor goede-doelenorganisaties is complex. Er zijn bijna elk jaar veranderingen. Te vaak wordt ervaren dat er door incidenten generieke regelgeving voor de hele sector bijkomt. Hierdoor lijden de goeden onder de kwaden. De vraag is hoe werkelijk oneigenlijk gebruik aangepakt zal worden zonder daarbij de goede doelen te treffen.



20230620213911_GezelschapFilantropie-53--png.png
De doorwerking van overheidsmaatregelen was één van de pijnpunten die het Gezelschap voor de Filantropie onlangs aan de kaak stelde tijdens een seminar over integriteit. Het gezelschap stelt zich ten doel kennis te bundelen en de sector ‘een multifunctionele en integrale dienstverlening’ te bieden. Initiatiefnemers zijn Jan Snoei en Pieter Alblas van WITh Accountants. Het gezelschap bestaat uit zeven ervaren experts.

Tijdens de bijeenkomst werd samen met de zaal een stappenplan doorlopen om de integriteit van een fictieve stichting te bepalen. Een actrice nam de deelnemers mee in haar zoektocht naar een drietal kandidaten voor een Raad van Toezicht. Vanuit de zaal werden vervolgens kritische vragen gesteld inzake de integriteit van de organisatie. Dit proces maakte duidelijk dat een goede-doelenorganisatie besturen een serieuze aangelegenheid is.

Transparantie

Jordan van Bergen, directeur/bestuurder van de stichting Donateursbelangen, hield een voordracht over versterking van het vertrouwen tussen gevers en goede doelen. De stichting zet zich in voor meer transparantie daar waar goede doelen omgaan met de privacy van donateurs. Een actueel en relevant onderwerp in de wereld van goeddoen. De focus ligt daarbij op het kritisch bejegenen van juiste toepassing van dataminimalisatie.

Het Gezelschap voor de Filantropie doet meer dan seminars organiseren. Ook met de jaarlijkse uitgave Actuele ontwikkelingen in de filantropie wil zij gestalte geven aan kennisbundeling en dienstverlening. De uitgave is bedoeld voor directeuren, bestuurders en toezichthouders van goede-doelenorganisaties. Iedere expert van het gezelschap schreef vanuit zijn of haar deskundigheid een hoofdstuk.

Verantwoordelijkheid

In de editie van dit jaar lezen we onder meer hoofdstukken over impactvol inkopen, btw en goede-doelenorganisaties, het accepteren van donaties en de ‘to-do-list’ van een bestuurder. Uit het laatstgenoemde hoofdstuk blijkt dat je als bestuurder van een stichting je zaken heel goed op orde moet hebben. Elke bestuurder draagt immers verantwoordelijkheid voor de algemene gang van zaken. Anders gezegd: goed besturen is niet iets wat je er even bijdoet.

De uitgave is verkrijgbaar via info@withaccountants.nl