SUN-noodhulp is een effectieve en (kosten)efficiënte manier om mensen in urgente nood te ondersteunen. De giften en renteloze leningen verstrekt door de 35 noodhulpbureaus in ruim 100 gemeenten in Nederland verzachten, stabiliseren of doorbreken de situaties van mensen met financiële problemen als zij nergens anders meer terecht kunnen. Bovendien geeft de noodhulp hen het gevoel van waardigheid en zelfvertrouwen terug. Dit is de uitkomst van een onderzoek uitgevoerd door de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van Stichting Urgente Noden (SUN) Nederland. Het onderzoek is te downloaden via www.sunnederland.nl/ onderzoekbetekenissunnoodhulp.
Wegens haar 110-jarig bestaan heeft SUN Nederland voor het eerst wetenschappelijk onderzoek laten verrichten naar de betekenis van de geboden ondersteuning door (SUN-)noodhulpbureaus. Het onderzoek heeft onomstotelijk vastgesteld dat de giften en renteloze leningen zowel voor ontvangers van noodhulp, gemeenten, donateurs als hulp- en dienstverleners ruimte biedt in hun denken en handelen, waardoor zij nieuw perspectief ervaren.
Mensen met urgente noden geven aan hoe groot de betekenis van de geboden noodhulp voor hen is. De noodhulp neemt stress en schrijnende situaties bij hen weg en biedt perspectief. Hoe schrijnend de situatie van mensen met urgente noden kan zijn bewijst het verhaal van eén van de geïnterviewden die vertelt hoe een gift haar van zelfdoding heeft weerhouden. Het verstrekken van een gift of renteloze lening versterkt ook het vertrouwen van een persoon met financiële problemen in zijn hulp- of dienstverlener. Het bevordert het hulpverleningstraject en biedt zo de hulp-. of dienstverlener een waardevolle extra mogelijkheden.
Voor vermogensfondsen en corporate foundations en andere donateurs betekent samenwerking met SUN Nederland een kans om hun middelen op een kosteneffectieve manier in te zetten voor een groot maatschappelijk effect. De SUN-noodhulpbureaus zijn ook waardevolle partners voor gemeenten. Zij besparen maatschappelijke kosten, hebben een doorverwijsfunctie naar bestaande voorzieningen en voorzien gemeenten van informatie waardoor beleidsmakers structurele knelpunten in hun armoedebeleid vroegtijdig signaleren en kunnen aanpakken.
Nieuwsflits