Donaties Cultuurfonds over jaar 2023 sterk naar beneden

4 september 2024
Artikel | | Nieuwsflits

Het Cultuurfonds is het enige goede doel uit een reeks van 25 dat in 2023 te maken kreeg met een flinke daling van de donaties. Het fonds ontving vorig jaar €17,8 mln, ruim 30% minder dan een jaar eerder. Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.
De andere grote filantropische organisaties kregen in topjaar 2023 veel meer donaties binnen. De 25 grootste organisaties zagen hun inkomsten uit particuliere donaties met ruim 10% stijgen tot bijna € 880 mln. Deze stijgende trend zet door na een kleine corona dip in 2021.
Vooral de inkomsten uit nalatenschappen namen vorig jaar sterk toe. De forse stijging van de opbrengsten tussen 2022 en 2023 was voor meer dan 70% te danken aan hogere nalatenschappen, zo meldt het dagblad.
KWF Kankerbestrijding is nog steeds op afstand het grootste goede doel in Nederland. In 2023 ontving KWF meer dan € 143 mln aan donaties – ruim 12% meer dan een jaar eerder. Ook Artsen zonder Grenzen en de Nierstichting zagen hun opbrengsten uit nalatenschappen oplopen.
Andere grote stijgers zijn het Rode Kruis, het Liliane Fonds en de Dierenbescherming. Bij andere organisaties – Greenpeace, SOS Kinderdorpen, Reumafonds – was de groei minder opzienbarend. Bij het Wereld Natuur Fonds was zelfs sprake van een lichte daling.