Carrière combineren met positieve impact?

Carrière combineren met positieve impact?
Carrière combineren met positieve impact?
17 september 2024
Artikel | | Partnernieuws

Filantropie is meer dan geld alleen, het is een krachtige motor voor maatschappelijke verandering. Met toewijding en expertise kunnen filantropische fondsen een betekenisvolle bijdrage leveren aan de samenleving. Wil je je carrière combineren met maatschappelijke betrokkenheid of ben je al bestuurslid en is het tijd voor een verdiepingsslag? De postacademische opleiding Besturen van Filantropische Fondsen aan de VU geeft kennis en vaardigheden om met meer impact aan de slag te gaan. De start is in januari en kent vier modulen van elk twee college-avonden, verspreidt over het jaar.

Gemeenschapszin organiseren
In Nederland zijn er meer dan 7.000 filantropische fondsen actief. Daarnaast zijn er ruim 6,6 miljoen mensen die zich via vrijwilligerswerk, buurtinitiatieven of burgercollectieven inzetten voor hun omgeving. Dit samen is een geweldige bron van kapitaal, arbeidskracht én innovatie waarmee wij als samenleving de grote uitdagingen van deze tijd kunnen aangaan. Misschien is het wel ‘moeten’ aangaan, want geen overheid of marktpartij kan namelijk gemeenschapszin effectief organiseren. Ze kunnen dit hooguit faciliteren. Die sterk groeiende betrokkenheid van maatschappelijke filantropie in onze samenleving maakt het professionele bestuur ervan essentieel.

Groeiende impact
Als -toekomstig- bestuurder heb je kennis en vaardigheden nodig om in dit complexe krachtenveld actief te zijn. Deze postacademische opleiding aan de VU leert je hoe je filantropische fondsen effectief kunt besturen. Je krijgt inzicht in de wondere wereld van de filantropie: van het beheren van financiën tot aan het ontwikkelen van strategieën. De opleiding benadrukt het belang van wetenschappelijk onderzoek en praktische ervaring. Je ontwikkelt je tot een deskundige die verantwoordelijkheid weet te nemen voor zichzelf, de vrijwilligers en de groeiende impact van het fonds.

Professionele ontwikkeling
Of je nu al ervaring hebt in het besturen van een fonds of gewoon gepassioneerd bent door maatschappelijke betrokkenheid, deze opleiding zorgt ervoor dat je het verschil gaat maken. Je leert van experts en krijgt de kans om strategisch onderzoek te doen bij een zelf gekozen vermogensfonds. Je wordt ook meteen onderdeel van een netwerk van professionals die dezelfde passie delen. Kortom, deze opleiding is de ideale stap voor iedereen die wil bijdragen aan een betere wereld. Meer weten? Kijk dan even op de website.

Dr. Jos Rath is associate bij het VU Centrum Filantropische Studies.