De Nederlandse Beroepsorganisaties van Accountants (NBA) reageert geschrokken op de feiten die door KPMG zijn gemeld. ‘Het accountantsberoep kent een aantal fundamentele waarden en integriteit is er daar één van. Accountants dienen vertrouwen toe te voegen aan het maatschappelijk verkeer en daarvoor is het vereist dat zij in ieder geval zelf onkreukbaar zijn.’ De NBA acht examenfraude ‘verwerpelijk’, zij kan leiden tot afname van beroepsmatige kennis.
Ernstig
Ook het CBF, dat toezicht houdt op erkende goede doelen in Nederland, is ‘geschrokken’ van de in de media gerapporteerde integriteitsschendingen binnen KPMG. Directeur Harmienke Kloeze: ‘De fraude die bij KPMG is vastgesteld vinden we ernstig. Toezichthouders moeten betrouwbaar en integer zijn, omdat anders het vertrouwen in hun werk onder druk komt te staan. En dat kan grote gevolgen hebben.’Kloeze vervolgt: ‘Onderdeel van het toezicht van het CBF is het toetsen van de financiën van een goed doel. Wij doen dat aan de hand van Erkenningsnormen. Eén van die normen is dat de jaarrekening van het goede doel is voorzien van een controleverklaring van een accountant (bij kleinere organisaties van een verklaring van een kascommissie). Donateurs, en ook het CBF, moeten ervan uit kunnen gaan dat dergelijke controleverklaringen afkomstig zijn van betrouwbare organisaties.’
Zij besluit: ‘In totaal zijn er acht thema’s waar we als CBF op toetsen. Naast financiën zijn dat onder meer doelrealisatie, fondsenwerving, governance, integriteit en transparantie. Inmiddels gaan andere accountantskantoren intern onderzoek doen naar eventuele examenfraude. We zijn blij dat dit serieuze wordt opgepakt. Het CBF zal de kwestie in de komende tijd aandachtig blijven volgen’, aldus directeur Kloeze.
Integriteit cruciaal
Voorzitter Franck Erkens van de stichting Intern Toezicht Goede Doelen: ‘ITGD vindt dat integriteit cruciaal is in een wereld waarin geld van gevers aan goede doelen wordt besteed. Daar hoort ook de integriteit bij van degenen die toezicht houden op goede doelen. Daaronder vallen raden van toezicht, besturen, maar ook de accountant bij wie de RvT/het bestuur een belangrijk deel van zijn toezichtfunctie onderbrengt.’Goede Doelen Nederland (GDN), de brancheorganisatie van erkende goede doelen, reageert bij monde van directeur Margreet Plug: ‘Wij hebben kennisgenomen van de berichtgeving over de examenfraude bij KPMG. Wij gaan ervan uit dat de sector zelf tot goede oplossingen komt en de nodige maatregelen neemt om de kwaliteit van accountants te waarborgen. Die kwaliteit is immers van groot belang, ook voor het werk dat accountants in onze sector doen.'
De Vereniging van Fondsen In Nederland (FIN) wilde desgevraagd niet schriftelijk reageren. Een woordvoerster van de branchevereniging van fondsen en foundations meldde telefonische dat de FIN ervan uitgaat dat de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants kwestie ter harte neemt. Daarmee trekt de FIN in feite dezelfde lijn als GDN. Beide organisaties zijn verenigd in de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SFB).